El projecte Esfera Jove fomenta la participació activa dels joves de la comunitat i la transformació de la seva realitat més propera, tot implicant-los a través de l’acció col·lectiva i partint d’un eix fonamental, la formació i generació de competències participatives, que assegurin el seu apoderament i els capacitin per a iniciar processos de transformació i millora real, amb autonomia i llibertat.
Esfera jove treballa des de tres dimensions que fan possible la transformació de la comunitat i l’apoderament juvenil i la creació de projectes socials liderats pels propis joves:
La primera dimensió és la de l’oci juvenil que es vertebra a partir de l’equipament juvenil del LOKAL 9, ubicat a la plaça Mercè Rodoreda. És un espai autogestionat pels joves i les seves portes estan obertes a tota persona d’entre 15 i 30 anys, que vulgui passar la tarda amb els amics, parlar, jugar a la play, al futbolí, al Ping pong, o proposar qualsevol altre activitat. L’objectiu és que sigui un espai segur d’oci i de socialització, i que els nois i les noies el puguin sentir com a seu.
La segona dimensió, anomenada VIVER, vol acompanyar i donar suport i assessorament als joves i als col·lectius juvenils que vulguin desenvolupar un projecte liderat per ells mateixos i orientat a transformar i millorar el seu entorn més proper. Un exemple muy representatiu és el d’una noia que va venir al Lokal9 amb la idea de poder crear un equip de futbol femení de manera gratuïta a sant Boi, pensat per a totes les noies que volguessin participar. Aquest projecte ha tirat cap endavant i, a dia d’avui, les participants es reuneixen cada dilluns per poder compartir la seva afició i la seva passió.
La última dimensió, la de FORMACIÓ I CAPACITACIÓ, té l’objectiu de dotar d’eines als joves per profunditzar en el significat de participació social del seu barri. Es porta a terme a partir de dues actuacions:
- Participació a l’Institut Marianao: Els alumnes aprenen el concepte de la participació, realitzen un anàlisi de la seva realitat i ho posen en pràctica creant projectes al seu institut per a la resta de nois i noies. Aquest projectes és possible gràcies al suport de l’institut Marianao i del departament de participació ciutadana de l’Ajuntament, on fem les sessions de PIES a 3r i 4t de la ESO.
- Curs de dinamització juvenil: Durant el mes de juliol, s’organitza el curs de dinamitzadors/es juvenils, dirigit als joves de 16 a 21 anys interessats en aprendre i aprofundir en la participació social i en la dinamització d’activitats sociocomunitàries, alhora que portar a terme una experiència pilot al seu barri.
El barri necessita de l’esperit jove i les seves ganes de fer! T’hi sumes?