Des de fa un temps, els centres educatius, com ara l’Institut Marianao, han observat un augment de la detecció de casos de l’alumnat transgènere i d’orientacions sexuals no normatives (gais, lesbianes, bisexuals, etc).
L’ascens d’aquests casos ha posat en alerta al personal docent de l’Institut Marianao, els quals, conscients de les limitacions que tenen envers les noves realitats que se’ls hi estan presentant, han decidit treballar conjuntament amb professionals especialitzats, com la nostra entitat; Sant Boi en Positiu TransVIH, amb l’objectiu d’evitar possibles casos d’assetjament escolar cap aquest col·lectiu, fomentant un espai de no violència, acceptació i respecte cap a la diversitat sexual, així com l’empoderament de les persones LGTBIQ
Des del mateix centre educatiu, ens van fer arribar la seva preocupació, al detectar diverses situacions de rebuig cap a algunes persones per part de l’entorn proper, pel sol fet de ser transgènere o per viure una sexualitat no heteronormativa. L’equip educatiu és conscient de la dificultat que suposa per part del centre incidir directament amb les famílies que no volen acceptar aquesta realitat, però sí que poden realitzar una gran tasca educativa amb la resta de l’alumnat, oferint una formació de qualitat en diversitat sexual.
A Sant Boi en Positiu TransVIH es monstre aquestes realitats d’una manera pedagògica i sense prejudicis, tractant amb naturalitat l’existència de persones del col·lectiu LGTBI al seu voltant, demostrant irrevocablement que és igual de natural néixer com a persona trans, que ser gai, lesbiana, bisexual, pansexual, homosexual etc.
A les sessions s’ha tractat de desmuntar el masclisme, ja que la LGTBIfòbia s’origina dins del mateix sistema patriarcal, principal causant de discriminacions, assetjaments i missatges d’odi cap a la dona i cap a les persones LGTBI.
Durant els tallers es va convidar a l’alumnat a reflexionar sobre el llenguatge discriminatori que utilitzem, els estigmes socials que existeixen, i els comportaments o insults que s’han normalitzat per referir-nos a algunes persones. Es van analitzar casos reals d’assetjament o discriminació i plantejar qüestions que els ajudin a posar-se en la pell de l’altre. L’empatia és una eina essencial, i ens permet entendre les conseqüències dels nostres actes. Sempre s’intenta fer èmfasi en que el món és divers en molts aspectes, i que la diversitat ens enriqueix.
Per finalitzar es vol agrair la implicació tan satisfactòria per part de l’alumnat en les sessions i l’acollida del personal docent. Reiterem la necessitat de seguir formant a l’alumnat, però també a les persones professionals de l’àmbit de l’educació i del lleure.
La formació ens fa obrir la ment, acollir i ajudar a les persones amb situació de vulnerabilitat per ser, simplement, qui són.
Article escrit per: Sant Boi en Positiu TransVIH