#DESMUNTEMELPODERADULT

La pandèmia ha posat sobre la taula qüestions i funcionaments de la societat que ja estaven en marxa i que ara ens plantegem com els vivim, què hi podem fer, si són o no són mecanismes que volem mantenir, perpetuar o bé canviar.

Una d’aquestes qüestions és el poder adult o adultocentrisme, un concepte del qual no tothom n’ha sentit parlar, però que en canvi tothom l’ha patit o l’ha exercit en algun moment. Consisteix en pressuposar que el valor, la paraula o la necessitat dels més grans passa per davant de la dels més joves.

Com en tot eix de poder, existeix des de l’expressió més inconscient i tolerada per la comunitat fins la més extrema com és la violència física. “Ja ho entendràs quan siguis gran”, “jo sé millor que tu el que més et convé” o “t’enduràs un clatellot” són frases ben conegudes que sostenen aquest rol de poder que parteix de l’edat i que, com tota l’herència cultural, es transmet de generació en generació si no hi parem atenció.

Durant aquest any que hem conviscut amb la Covid19 s’han fet diverses campanyes de comunicació que han posat els joves i adolescents al punt de mira de la societat, responsabilitzant-los de la transmissió del virus per una falta de consciència que s’atribueix a la joventut d’una forma injustament generalitzada i exclusiva.

Arrel d’això, la cooperativa Circula Cultura, amb el suport de Marianao Té Cor i col·laboració estreta amb professorat de l’institut Marianao, ha proposat el taller #Desmuntemelpoderadult que han realitzat noranta alumnes de 1r d’ESO. En diferents trobades al centre hem pogut reflexionar sobre el poder adult a través del debat així com de diverses tècniques artístiques com el teatre imatge o el fotomuntatge. A partir de la pròpia experiència, han identificat aquest eix de poder a l’institut, a casa, a l’espai públic o als mitjans de comunicació, i han buscat eines i solucions per a desmuntar el poder adult; compartint i escenificant les situacions que han proposat els mateixos alumnes, s’ha volgut donar una resposta de manera col·lectiva per a poder reaccionar la propera vegada que imperi aquest poder adult. “Què li diríeu a aquest adult? Què més podríeu fer, en aquesta situació?”  Buscar suport i aliats -ja siguin joves com adults-, crear espais de comunicació amb els adults de referència per intentar explicar com se senten els adolescents o visibilitzar aquest poder adult als mateixos adults que l’exerceixen, són algunes de les solucions que més han aparegut al llarg del taller #Desmuntemelpoderadult, i que ha finalitzat amb el passadís de 1r d’ESO ple dels fotomuntatges creats a les sessions, amb la intenció de visibilitzar les reflexions fetes i poder compartir-les amb la resta de cursos de l’institut.

Més informació a : www.circulacultura.cat/adultcentrisme

Article escrit per Circula Cultura.