“Benvinguda diversitat!”, un taller per analitzar la societat des d’una mirada complexa

El divendres 16 de novembre, a la Sala d’Actes del Casal de Marianao va tenir lloc el taller “Benvinguda diversitat!”, una càpsula formativa de sensibilització organitzada pel pla comunitari de barri “Marianao Té Cor” i que van dinamitzar les talleristes Joana Bou i Suárez i Laura Martínez i Arbiol, de la cooperativa “Fil a l’Agulla”.

Després de l’experiència hem entrevistat les formadores per tal que puguin explicar-nos una mica més sobre la seva proposta formativa i la tasca que duen a terme des de la cooperativa.

La Joana ens explica en primer lloc que “Fil a l’Agulla” és “una cooperativa que treballa amb persones, grups, i organitzacions de tot tipus per donar suport a processos de presa de consciència que ajudin a les persones i els grups a ser més qui són. Des de la cooperativa donen suport en temes de poder, conflictes, diversitat, aplicat al camp de les relacions”.

Centrant-nos en la formació realitzada, expliquen que el seu objectiu era “sensibilitzar el grup de participants en relació a temes de diversitat, ajudar a posar nom, donar alguns conceptes que ens ajuden a mirar la societat i els grups en tota la seva complexitat”. També, expliquen, tenia l’objectiu de “fer vincle, que la gent de les entitats i que treballa a l’entorn de Marianao es conegui una miqueta més”.

Preguntades sobre la seva experiència prèvia a la nostra ciutat, ens expliquen que “a Sant Boi hem treballat durant anys fent formacions en relació a la coeducació, ampliar la perspectiva sobre la diversitat afectivo sexual, i sobre prevenció d’islamofòbia. Treballem des de 2009 en diferents municipis de l’àrea metropolitana fent formacions semblants, i també hem acompanyat centres escolars per tal que incloguin més espais en el seu dia a dia on l’expressió de la diversitat d’emocions, orígens, sexualitats i vivències tingui reconeixement”.

Tancant l’entrevista els vàrem demanar una valoració de l’experiència amb el taller realitzat, el qual van valorar de la següent manera: “El grup es va mostrar molt obert a les nostres propostes i va compartir històries de vida molt interessants. A tots i totes ens travessen diferents eixos de diversitat, alguns dels quals ens situen en situació de discriminació a la societat (per ser dones, per ser grans, per qüestions de salut, i un llarg etcètera) i va ser molt interessant prendre’n consciència, poder debatre com ens ha afectat a cadascuna i com al mateix temps podem ajudar a altres persones. És interessant quan la gent s’adonava de que en alguns aspectes gaudeix de privilegis que pot posar al servei de la comunitat. Aquesta complexitat és molt rica”. I concloïa la Joana dient-nos que “jo mateixa vaig sortir de la formació havent après coses noves. És un procés que no s’acaba mai”.

Preguntades també algunes participants al taller, donaven la seva valoració sobre com els havia repercutit aquesta formació. La Laura ens explica que “m’ha permès entendre la diversitat des d’altres perspectives, posar-me en el “marc mental” d’altres persones, però sobretot m’ha permès compartir espais informals amb altres professionals del barri”. Una altra participant, la Mercè, ens feia notar que la formació li havia aportat “una major conscienciació sobre el tema de la diversitat”. I acabava amb una reflexió personal on es preguntava “què és ser normal en aquesta societat?”.

La càpsula formativa sobre diversitat va ser tot un èxit que anima a seguir apostant per formacions sobre gestió individual i col·lectiva, que permetin compartir experiències i aprenentatges.

El taller va comptar amb la participació d’una dotzena de participants que van aportar les seves experiències i històries de vida que, conjuntament amb les propostes de les formadores, van acabar ajudant a dinamitzar la formació.

Us deixem amb un breu recull d’imatges:

[metaslider id=1628]